A X-a Conferinta Cultura la duba! ...sau in lumi paralele Inregistrare Conferinta Rezumate-Instructiuni pt. autori Prezentari Carte rezumate

 

Cultura, la dubă!...sau în lumi paralele

      Deunăzi, când în timpul unui protest mai mult sau mai puţin paşnic, jandarmii eliberau cu sârg Piaţa Universităţii ajutaţi de materiale de specialitate: dube, bastoane etc. un tinerel sfrijit încerca să le explice, în timp ce era îndemnat cu delicateţea tipică forţelor de ordine spre incinta unui mijloc de transport, că nu face parte dintre protestatanţi ci este reprezentantul unui site cultural. „Ce, cultural... cultura la dubă!” a fost răspunsul mai mult decât pertinent al jandarmului care făcea triajul...

      Şi totuşi...în aceste vremuri în care cuvântul dat contează mai puţin decît în oricare perioadă istorică, când profesionistii sunt acuzaţi că nu sunt îndeajuns de vocali (când? în acelaşi timp în care încearcă să-şi exercite profesia la cote maxime?), când argumentele logice cedează prea lesne în faţa tonului ridicat sau al unui bombardament telefonic, când o strângere de mână echivalează de prea multe ori cu un cuţit înfipt în spate iar apartenenţa la un grup sau partid – nu contează care atât timp cât traseismul este confundat cu abilitatea politică – ţin loc de instrucţie, moralitate sau talent...în aceste vremuri, după cum spuneam, mai există şi profesionişti, oameni care n-au cedat tentaţiei de a folosi locul de minimă rezistenţă, medici care n-au văzut în pacient un fel de obiect al muncii ci un semen în suferinţă, în căutarea unui sprijin oferit cu dezinteres, responsabilitate şi compasiune, chirurgi ai vremurilor actuale ba uneori cu un pas înainte, pentru aceştia ne străduim să organizăm şi-i invităm să participe la Cea de-a X-a Conferinţă Naţională de Chirurgie Toracică cu participare Internaţională, care se va desfăşura la Sala Parlamentului din Bucureşti în perioada 4 – 6 octombrie 2012.

      La Conferinţă sunt invitaţi nu numai chirurgii toracici, membri ai Societăţii Române de Chirurgie Toracică, ci toţi profesioniştii implicaţi în managementul afecţiunilor toraco-pulmonare, fie ele benigne sau maligne: pneumologi, bronhologi, exploraţionişti, anatomopatologi, oncologi, specialiştii de anestezie şi terapie intensivă, fizioterapeuţi.

      Vom avea ocazia să audiem conferinţe sunsţinute de maeştri ai chirurgiei toracice, din ţară şi străinătate (o parte dintre aceia care au scris cărţile!), să ne prezentăm activitatea, să împărtăşim din experienţa acumulată, să ne cunoaştem mai bine şi nu în ultimul rând, să planificăm mersul viitor al specialităţii noastre pentru a fi întru totul europeni.

      Aşadar, notaţi în agenda dumneavoastră data de 4 octombrie când ne vom întâlni cu mare bucurie în lumea noastră pentru a trăi momente memorabile. Până atunci vă dorim multă sănătate şi spor în toate – succese profesionale nebănuite şi idei inedite într-ale ştiinţei.

 

Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Toracică 1994

Prof.Dr. Ioan Cordoş