†††

Șef de Lucrări dr. Ovidiu Nicolae Burlacu (1965 - 2021)

Cu mare durere anunțăm că Societatea Română de Chirurgie Toracică 1994 a pierdut un membru valoros, pe domnul doctor Ovidiu Burlacu, șeful secției Clinice de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, care a încetat din viață în mod neașteptat ieri, 5 septembrie 2021.

A fost un membru de marcă al societății noastre, un coleg și chirurg strălucit, de o bunătate și calitate umană nemaîntâlnită.

Pe lângă paleta largă de intervenții chirurgicale specifice specialității noastre, s-a remarcat în Chirurgia Toracică românească aducând în practica chirurgicală puncția trans-toracică ghidată CT, un instrument de diagnostic și stadializare extrem de valoros pentru pacienții cu stadii avansate de neoplasm bronho-pulmonar, procedură care a dus la scăderea dramatică a numărului de toracotomii exploratorii și de care au beneficiat de-a lungul carierei sale peste 4000 de pacienți.

De asemenea, a avut o valoroasă contribuție științifică atât în cadrul societății noastre, cât și în cadrul Universității de Medicină si Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, unde a primit titlul de Doctor in Științe Medicale.

A organizat în mai multe rânduri manifestări științifice ale societății fiind și vicepreședinte. Va rămâne mereu viu în amintirea noastră.  Sincer condoleanțe familiei! Odihnească-se-n pace!

 

Presedinte SRCT 1994,

Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoș

***

Dr. Voicu Toma Voiculescu (1959 - 2020)

Societatea Romana de Chirurgie Toracica 1994 a pierdut astazi 14 octombrie 2020 pe inca un membru valoros, pe doctorul Voiculescu Voicu, medic primar la Spitalul Municipal Timisoara. Doctorul Voiculescu s-a remarcat in cadrul societatii noastre ca fiind unul dintre promotorii ferventi ai utilizarii bronhoscopiei de catre chirurgii toracici. De-a lungul activitatii sale doctorul Voiculescu a introdus si dezvoltat bronhoscopia in cadrul clinicii de chirurgie toracica timisoarene, de pe urma acestei proceduri beneficiind un numar insemnat de pacienti neoplazici, dar si pacienti aflati in stare critica pe terapie intensiva ce au necesitat bronhoaspiratii, multi dintre acestia supravietuind datorita acestei manevre.

Fire joviala, vesela, a cazut victima vremurilor grele in care traim. Il vom pastra in memorie pentru totdeauna. Dumnezeu sa il ierte!

***

Dr. Calin Pavel Țunea (1958 - 2020)